آن دسته از شهروندانی که این روزها سریال کامیون شبکه ۲ را دنبال می‌کنند در برخی از سکانس‌ها، کوچه‌های پهن و گاه خانه‌های قدیمی می‌بینند که در محدوده جنوبی منطقه ۲ و محله دریان نو فیلمبرداری شده است. دریان نو از محله‌های قدیمی تکه دوم پایتخت است که سید مهدی دریانی آن را پایه‌گذاری کرده‌است تا اهالی دریان در آن زندگی کنند.

دریان نو

همشهری آنلاین- مریم باقرپور: در محدوده جنوبی خیابان ستارخان منطقه ۲،  میدان گاهی کوچکی وجود دارد که روی تابلو آن نوشته میدان دریان نو. اطراف میدان، خیابان های فرعی با تعدادی مغازه‌های کوچک میوه فروشی، بقالی و درختان سر به فلک کشیده  قرار گرفته‌اند. به گفته اهالی قدیمی محله سال ۱۳۳۰ میدان دریان نو وجود نداشت و میدان و اطرافش بیابانی بود که در شرق محله طرشت قرار داشت  تا اینکه از سال ۱۳۳۵ اولین نشانه‌های سکونت در این حوالی شکل گرفت که بانی آن سید مهدی دریانی بود.

تصاویر تعدادی از بانیان محله دریان نو(حاج مهدی دریان نو، نفر اول سمت راست)

  • از ارومیه تا طرشت و میدان دریان نو

جالب است بدانید در کنار دریاچه ارومیه روستای کوچکی بنام دریان وجود دارد که حدود ۶۰ سال قبل اهالی آن کشاورز بودند و اغلب برای درآمد بیشتر به شهر استانبول یا کشور روسیه سفر می‌کردند. در این میان یکی از اهالی این روستا بنام حاج علی اکبر دریانی همراه برادر کوچکترش سید مهدی که به همین منظور به روسیه سفر کرده بودند، از بیم کمونیسم و از دست دادن مال به تبریز باز می گردند و تجارتخانه ای در حوزه مواد غذایی راه اندازی می‌کنند. بعد از فوت حاج علی اکبر، مدیریت تجارتخانه به سید مهدی می‌رسد. او در رفت و آمدهایش به تهران متوجه شده بود که این شهر محل مناسبی برای فعالیت اقتصادی است. بنابراین به تهران می‌آید و تجارت چای را شروع می کند که رونق می‌گیرد. سید مهدی دریانی حدود سال ۱۳۳۵  همراه عده ای از همشهری‌های خود، بنام های حاج حسین دریانی، حاج قاسم دریانی، حاج علی قلی دریانی و... تصمیم می‌گیرند در زمین‌های بکر طرشت که هنوز جزو شهر نشده بودند؛ ساختمان سازی را شروع کنند. به گفته یکی از فرزندان حاج حسین دریانی، (از شرکای حاج مهدی) همان سال‌ها سید مهدی دریانی حدود یک میلیون متر مربع از زمین های طرشت را خریداری می‌کند و اولین شرکت ساختمانی در تهران، بنام شهرآرا را همرا شرکایش و با  ۲۲ بلوک ساختمانی می سازد. همچنین  در قسمت جنوبی محله شهر آرا، محله‌ای خصوصی  برای سکونت دریانی‌ها می سازد. سید مهدی دریانی نام این محله خصوصی را دریان نو به معنای دریانی دیگر می گذارد که میدان دریان نو در ابتدای آن واقع شده است. البته ساخت میدان دریان نو حدود دو سال طول می‌کشد.

  • ۱۲ خیابان عمود بر میدان

در دهه ۳۰ محله دریان نو در طرح ساختمان سازی شرکت شهرآرا، به ۱۲ خیابان عمود بر هم  و یک میدان تقسیم شد. اما این روزها به جز چند ساختمان قدیمی از آن ساختمان‌ها چیزی باقی نمانده است. بقالی حاج اصغر آقای دریانی از قدیمی ترین مغازه‌های اطراف میدان است. حاج اصغر آقا اوایل دهه ۵۰ به این محل آمده است. او می گوید:«اوایل اینجا مغازه دیگری وجود نداشت. مردم مایحتاج روزانه خود را از بقالی من تهیه می‌کردند و مابقی را از شهرآرا می‌گرفتند. خط اتوبوسی هم از میدان به سمت شهر آرا بود.   اطراف میدان تعداد انگشت شماری خانه آجری دیده می‌شد. محله آنقدر خلوت بود که شب‌ها می ترسیدم در مغازه بمانم. تنها روشنایی میدان، تیر چوبی بود که یک لامپ ۱۰۰ وات داشت و در کنار خانه سید مهدی دریانی دیده می‌شد. »
به گفته اهالی  زمانی که حاج مهدی به محله دریان نو آمد تمام محله بیابان بود. او با دست های خودش در کوچه ها و محل زندگی خود درخت‌های چنار و توت را کاشت و خانه‌اش را به خانه باغ تبدیل کرد. اکنون از خانه باغ هیچ اثری باقی نمانده است و جایش برج های غول پیکر قد علم کردند. فقط تنها نشان گذشته شکل و شمایل میدان است که با گذر زمان چندان تغییری نکرده و همچنان نام دریان نو را حفظ کرده است. البته این محله اکنون جزو محله های با هویت منطقه ۲ شناخته می‌شود و چهره‌های زیادی ، از جمله پیروز حناچی، شهردار تهران در آن سکونت دارند.

کد خبر 497245

برچسب‌ها

پر بیننده‌ترین اخبار دروازه طهرون

دیدگاه خوانندگان امروز

پر بیننده‌ترین خبر امروز

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • نظرات منتشر شده: 2
  • نظرات در صف انتشار: 0
  • نظرات غیرقابل انتشار: 0
  • محمد حسن شبستری راد CA ۱۱:۱۶ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۶
    2 0
    ممنون از گزارش مستدل ویاد آوری شما یاد آوری میکنم که حاج مهدی دریانی بنیان گذار چای عقاب وسازنده شهرآرا وستارخان ووووو خیری بنام که از سال 1330 در اکثر روستاهای منطقه شبستر مدرسه ساخته ودر خود شبستر حمام عمومی قسمت کوچکی از کارهای خیر اوست در می‌دانم ونک بیمارستانی بنام شهید هاشمی نژاد از یادگار های اوست حاج مهدی سید نبود اما آقا بود من خودم از نزدیک همصحبت بودم ونصایحش را بجان خریدم خداوند رحمتش کند و وحش شاد لطفا بجای سید مهدی بنویسید حاج مهدی دریانی
  • امیر IR ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۹/۰۱/۱۷
    2 1
    گزارش کاملی نبود و نگارنده اطلاعات دست پایینی داشت، ضمنا تاکید میشه دریان از شهرهای شهرستان شبستر واقع در شصت کیلومتری تبریز هست و ربطی به ارومیه نداره